ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ: Η Ελληνική Οικονομία μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος |
![]() |
![]() |
![]() |
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ
Η Ελληνική Οικονομία μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος
Η πρώτη ημερίδα στα πλαίσια των Εκδηλώσεων Οικονομικής Σκέψης πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με θέμα:
«Η Ελληνική Οικονομία μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος»
και ομιλητές τους κ.κ.
Κόλλια Κωνσταντίνο: Πρόεδρο Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας
Λιαργκόβα Παναγιώτη: Καθηγητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Πρώην συντονιστή γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής και Χριστοδουλάκη Νίκο : Καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών – Πρώην Υπουργό.
Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Κόλλιας τόνισε ότι η χώρα πρέπει να κινηθεί στο μονόδρομο των μεταρρυθμίσεων και των παρεμβάσεων, οι οποίες θα φέρουν επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και θα αυξήσουν το ΑΕΠ. Πρότεινε την καθιέρωση ενός ενιαίου συστήματος φορολογίας εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα, μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις, με φορολόγηση του καθαρού εισοδήματος (έσοδα - έξοδα) για όλους. Επίσης αναφέρθηκε στον διανεμητικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει το ασφαλιστικό σύστημα με διευρυμένα χαρακτηριστικά διαγενεακής και κοινωνικής αλληλεγγύης. Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν και τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία οι τράπεζες θα πρέπει να προβούν σε σωστές κινήσεις διαχωρίζοντας τους κακοπληρωτές από αυτούς που αδυνατούν να πληρώσουν.
Ο κ. Χριστοδουλάκης επισήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις κρίσιμες υστερήσεις , η Παραγωγική, η Δημογραφική και η Θεσμική με αποτέλεσμα να προσεγγίζει πλέον τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από χαμηλού ύψους ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, που σε συνδυασμό με τη μετανάστευση και την αδήλωτη εργασία καθηλώνουν την οικονομία. Το επόμενο διάστημα κάθε οικογένεια στην Ελλάδα θα έχει ένα επίδομα και μια δικαστική αγωγή. Τέλος τόνισε ότι είναι επιβεβλημένο να υπάρξει ένα κύμα ανάπτυξης, που θα γίνει εφικτό αν υπάρξει ένα νέο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής, σε συνδυασμό με θεσμικές αλλαγές. Σύμφωνα με τον κ. Λιαργκόβα η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε εύθραυστη ισορροπία, είναι πολύ ευάλωτη σε αναταράξεις και το δημόσιο χρέος παραμένει μη βιώσιμο. Δείγμα της αργής αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία αποτελούν και οι τραπεζικές καταθέσεις οι οποίες δεν ανακάμπτουν στον επιθυμητό βαθμό. Οι Έλληνες εμφανίζονται επιφυλακτικοί έως πολύ απαισιόδοξοι και απογοητευμένοι για το μέλλον τους και την οικονομική τους κατάσταση. Εξίσου ανησυχητική εξέλιξη αποτελεί και η υποχώρηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας μας. Ο συνδυασμός της υψηλής ανεργίας, των ευέλικτων μορφών εργασίας και των χαμηλών μισθών θα επαναφέρει σύντομα στο προσκήνιο το ζήτημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Τέλος ανησυχία προκαλεί η επικείμενη κορύφωση του εκλογικού κύκλου στην χώρα μας με πιθανές απόπειρες ανατροπής των μεταρρυθμίσεων. ![]() ![]() |
< Προηγ. | Επόμ. > |
---|
Τελευταία Νέα
- ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΕΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ
- ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΓΡΑΠΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΟΕΕ/ΤΑΚ ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΟΛΗ
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ 2023
- ΥΠΟΜΝΗΜΑ OEE/TAK Επί του Προγράμματος «ΚΡΗΤΗ» 2021-2027 3Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ