ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΕΕ/ΤΑΚ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΠΕ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΤΕΡΝΑ ΚΑΙ ΕΛΙΚΑ |
![]() |
![]() |
![]() |
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΕΕ/ΤΑΚ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΠΕ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΤΕΡΝΑ ΚΑΙ ΕΛΙΚΑ
Το Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στο χώρο των ΑΠΕ, λαμβάνει μέρος στη διαβούλευση και υποβάλλει προτάσεις που αφορούν τον Περιφερειακό σχεδιασμό του νησιού. Η πρώτη μας παρατήρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι παρά την ύπαρξη ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ, τις προτάσεις του Περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού, τις κατά παραγγελία μελέτες Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και τις σχετικές Ευρωπαϊκές οδηγίες, δεν υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που να θέτει συνολικά κανόνες στο ζήτημα.
Είμαστε υπέρ της ήπιας ανάπτυξης ΑΠΕ, με στόχο την ενεργειακή επάρκεια του νησιού, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις το μέγεθος και η φύση των επενδύσεων είναι τέτοια που αλλάζουν ουσιαστικά τη φυσιογνωμία του τοπίου, θέτουν σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον και τις υφιστάμενες παραγωγικές δραστηριότητες του νησιού. Βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι τι παραγωγικό μοντέλο θέλουμε τελικά στην Περιφέρεια και αν θα επιτρέψουμε σε άλλους να αποφασίσουν για αυτό.
Σε ότι αφορά την επένδυση των εταιρειών ΤΕΡΝΑ και ΕΛΙΚΑ διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για επενδύσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τις ανάγκες επάρκειας του νησιού και αναπτύσσονται εντός προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Οι ανεμογεννήτριες τοποθετούνται δίπλα σε οικισμούς περιορίζοντας ή και απαξιώνοντας κάθε άλλη μορφή τουριστικής ή γεωργικής εκμετάλλευσης στην περιοχή. Παράλληλα σημειώνεται ότι οι επενδύσεις εγκατάστασης πάρκων είναι δραστηριότητες εντάσεως κεφαλαίου και όχι εντάσεως εργασίας, με αποτέλεσμα οι νέες θέσεις εργασίας να είναι περιορισμένες.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις προτεινόμενες βιομηχανικές εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΒΑΠΕ).
Θεωρούμε ότι πρωτίστως θα πρέπει να υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο, με μελέτες που να υποδεικνύουν συγκεκριμένα σημεία χωροθέτησης επενδύσεων εκτός προστατευόμενων περιοχών, με σεβασμό στο τοπίο και το φυσικό περιβάλλον. Παράλληλα πρέπει να οριοθετείται το μέγιστο επιτρεπτό δυναμικό από την ανάπτυξη όλων των μορφών ΑΠΕ και να μελετηθούν συνολικά οι επενδύσεις ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους. Τέλος σε ότι αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη απαιτείται ειδικός σχεδιασμός για τους ιδιοκτήτες γης και τις τοπικές κοινωνίες.
|
< Προηγ. | Επόμ. > |
---|
Τελευταία Νέα
- ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΕΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ
- ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΓΡΑΠΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΟΕΕ/ΤΑΚ ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΟΛΗ
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ 2023
- ΥΠΟΜΝΗΜΑ OEE/TAK Επί του Προγράμματος «ΚΡΗΤΗ» 2021-2027 3Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ