Έρευνα για τη Φοροδιαφυγή - Ομιλία Προέδρου για παρουσίαση της μελέτης, Ιούνιος 2011 PDF Εκτύπωση E-mail

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Έρευνα για τη Φοροδιαφυγή

Ομιλία Προέδρου για παρουσίαση της μελέτης,

Ιούνιος 2011

Κυρίαρχο ζήτημα της οικονομικής πολιτικής πολλών Κυβερνήσεων σε όλο τον  κόσμο αποτελούν θέματα φοροδιαφυγής και παραοικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θεωρητικές και οι εμπειρικές μελέτες επικεντρώνονται κυρίως στην προσπάθεια μέτρησης της φοροδιαφυγής. Στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι δεν έχει μετρηθεί επιστημονικά με ακρίβεια η φοροδιαφυγή, είναι κοινά αποδεκτό ότι η φοροδιαφυγή υπερβαίνει το 30%, ενώ το φαινόμενο συνεχώς γίνεται εντονότερο με πολλαπλές κοινωνικές επιπτώσεις.
H μέτρηση της φοροδιαφυγής συνεισφέρει σε μια ολοκληρωμένη εικόνα του προβλήματος. Eκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη για την πατρίδα μας χρονική στιγμή, είναι η προσπάθεια εξειδίκευσης εκείνων των παραγόντων που δημιουργούν το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και στη συνέχεια το ενισχύουν.

Αναμφισβήτητα ένας από τους κυριότερους παράγοντες που οδήγησε τη χώρα μας στην οικονομική κρίση ήταν η φοροδιαφυγή. Παρά τις όποιες προσπάθειες της Πολιτείας, εκ του αποτελέσματος δεν έγινε κατορθωτό να περιορισθεί η ένταση της φοροδιαφυγής. Γενικά, επειδή στη χώρα μας δεν έχουν γίνει μελέτες αυτού του είδους μικρή γνώση υπάρχει πάνω στις συμπεριφορές των φορολογουμένων. Ως εκ τούτου, στα πλαίσια των υποχρεώσεων του  Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας απέναντι στην Πολιτεία και στους πολίτες, κρίθηκε σκόπιμη η διερεύνηση της ιδιαιτερότητας του φαινομένου της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.
Σας αναφέρω στοιχεία που μας δείχνουν το πως αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες την φοροδιαφυγή:

Η έρευνα μας δείχνει ότι το 70% των πολιτών πιστεύουν ότι οι φορολογούμενοι που φοροδιαφεύγουν το πραγματοποιούν επειδή υπάρχει μικρή πιθανότητα εντοπισμού τους από τις φοροελεγκτικές αρχές, που είναι αρμόδιες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.  
Ενώ το 80% των πολιτών θεωρεί ότι είναι ηθική τους υποχρέωση να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, το 9%  είναι διατεθειμένο να πάρει το ρίσκο της απόκρυψης των εισοδημάτων του ενώ γνωρίζει ότι είναι πιθανό να εντοπιστεί από τις φορολογικές αρχές.  Το 6,6% παραδέχεται ότι έχει επιχειρήσει να εξαπατήσει την εφορία αναφορικά με τα πραγματικά του εισοδήματα.
Οι μισοί πολίτες θεωρούν ότι σε ένα διεφθαρμένο κράτος η φοροδιαφυγή αποτελεί μια λογική αντίδραση.
Ενώ περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες συμφώνησαν ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί φαινόμενο παρακμής της κοινωνίας, οι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες συμφώνησαν ότι η φοροδιαφυγή είναι ηθική πράξη, όταν το μεγαλύτερο μέρος των φόρων που εισπράττει η Πολιτεία, το σπαταλά άσκοπα.
Σχεδόν το 70% των πολιτών θεωρούν ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης φανερώνουν ότι αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή ως οικονομικό, και όχι ως ηθικό πρόβλημα.
Σχεδόν όλοι οι πολίτες θεωρούν ότι η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει πιο ευνοϊκά έναν προνομιούχο που φοροδιαφεύγει σε σύγκριση με έναν φτωχό ή μικρομεσαίο.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας κρίνει σημαντική την πρωτότυπη αυτή μελέτη που θα συνεισφέρει σημαντικά στα δρώμενα της οικονομικής πολιτικής της χώρας. Η έρευνά μας είναι ουσιαστική, γιατί μόνο με τέτοια εργαλεία επιτυγχάνεται η εξειδίκευση του φαινομένου, ώστε στη συνέχεια να μελετηθούν οι προσδιοριστικοί παράγοντες της φοροδιαφυγής και να προχωρήσουμε στη χάραξη μίας σωστής φορολογικής πολιτικής της χώρας.
Πρέπει να καλλιεργηθεί επιτέλους ισχυρή φορολογική συνείδηση στους πολίτες και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πάταξη της διαφθοράς. Ο πολίτης πρέπει να αποκτήσει αυτό που ευρέως ονομάζεται φορολογική συνείδηση, από τα μαθητικά του ακόμα χρόνια.

Κατεβάστε την Σύνοψη από εδώ: ΣΥΝΟΨΗ DOWNLOAD

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Support & Maintenance by