ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Ηράκλειο :   01-06-2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.

Μετά από ένα διάστημα που σημαδεύτηκε από έντονες διαβουλεύσεις, αντεγκλήσεις, διαμαρτυρίες και ξεσηκωμούς οι τοπικές κοινωνίες έχουν πλέον την υποχρέωση να ατενίσουν την επόμενη μέρα.
Σεβόμενοι την επιθυμία τους για αυτοδιάθεση δεν πήραμε θέση όλο αυτό το διάστημα έχοντας όμως πάντα σταθερή άποψη ότι η φιλοσοφία του σχεδίου «Καλλικράτης» απαιτεί ισχυρά σχήματα έτοιμα να υποδεχθούν το πλήθος των νέων αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών με τις οποίες θα επιβαρυνθούν.
Πρέπει να επισημάνουμε όμως ότι το ισχυρό σχήμα από μόνο του δεν αποτελεί πανάκεια για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Αντίθετα, υπάρχει ο φόβος αν ακολουθηθεί το κλασσικό ελληνικό μοντέλο της κεντροποίησης των αρμοδιοτήτων να έχουμε το φαινόμενο της δημιουργίας υπεραναπτυγμένων πρωτευουσών και υποαναπτυγμένων διαμερισμάτων.
Η εκλογή ικανών δημάρχων  - managers – δεν αρκεί πλέον. Εξίσου σημαντική είναι και η εκλογή δημοτικών συμβούλων με εμπειρία, γνώση επιστημονική, ήθος και κυρίως δυνατότητα προσφοράς στον τόπο τους.
Το γεγονός ότι το νέο αυτό μοντέλο πρέπει να εφαρμοσθεί σε ένα χρονικό διάστημα επτά μηνών και ενώ μεσολαβεί θέρος και εκλογές για πρώτη φορά με τα νέα σχήματα (και ότι αυτό συνεπάγεται) μας προβληματίζει ιδιαίτερα.
Επειδή έχει χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος και τα περιθώρια έχουν στενέψει ιδιαίτερα από αύριο κιόλας οι δήμοι που δημιουργούνται πρέπει να δημιουργήσουν ομάδες εργασίας που θα αποτελούν έμπειροι υπάλληλοι από όλες τις υπηρεσίες (Διοικητικές, Οικονομικές, Τεχνικές) ώστε να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν τα πολλά πρακτικά και καθημερινά προβλήματα ώστε η 01-01-2011 να βρει τους νέους Δήμους στοιχειωδώς έτοιμους να εκτελέσουν την αποστολή τους.
Η επιλογή κοινού λογισμικού για όλους και η εκπαίδευση του προσωπικού, η καταγραφή των υπαλλήλων ανά κατηγορία και  ειδικότητα, η απόφαση για το ποιες υπηρεσίες και ποιο προσωπικό θα παραμείνει στις σημερινές έδρες των Δήμων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων, η πλήρη αναδιοργάνωση των οικονομικών υπηρεσιών και ιδιαίτερα εκείνη του τμήματος εσόδων, η συνένωση των δημοτικών επιχειρήσεων και η αξιοποίηση του υπηρετούντος προσωπικού ακόμα και η επιτυχή συμβίωση υπαλλήλων με διαφορετική κουλτούρα είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα αυτά.
Οι τοπικοί άρχοντες μαζί με τις τοπικές κοινωνίες πρέπει από κοινού και εγκαταλείποντας κάθε είδους μικροπολιτικές και μικροκομματισμούς να εργασθούν από κοινού για το καλό των περιοχών τους και για τη δημιουργία ικανών συνθηκών να κρατήσουν τους νέους στην περιφέρεια.
Δυστυχώς για όλους μας το τρένο της ανάπτυξης έχει μπει σε μονόδρομο.  

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Support & Maintenance by