ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail
 Αθήνα  27/05/2009 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δημοσίευση συνοπτικών αποτελεσμάτων τριμηνιαίας Έρευνας Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης (Ά τρίμηνο 2009) από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.


Ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτή (ΔΕΚ) δημοσιεύεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, δύο από τους πιο έγκυρους φορείς του οικονομικού γίγνεσθαι στη χώρα μας.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας είναι ο επιστημονικός σύμβουλος της πολιτείας, συμβάλει ουσιαστικά άμεσα και πρακτικά στους τομείς της εθνικής οικονομίας και στην αξιοποίηση πόρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Εθνικής οικονομίας. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι πρωτοπόρο στο χώρο των Οικονομικών Επιστημών με πλούσια ιστορία σημαντικών επιστημονικών επιτευγμάτων.

Ο Δείκτης Εμπιστοσύνης του Καταναλωτή αντικατοπτρίζει τις ειδικές απόψεις των πολιτών που σχετίζονται με αβέβαια γεγονότα όσον αφορά στην μελλοντική οικονομική κατάσταση. Η εμπιστοσύνη του καταναλωτή δείχνει τη δυναμική επίπτωση της συμπεριφοράς του καταναλωτή σε όρους ψυχολογίας ως προς την δαπάνη.

Με την κατασκευή του Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτή λαμβάνουμε πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση που χρονικά προηγούνται της περιόδου που διανύουμε. Σε μια περίοδο έντονης οικονομικής ανασφάλειας, η κατανόηση των απόψεων των πολιτών αποτελεί μια σημαντική γνώση για την μελλοντική καταναλωτική συμπεριφορά.

Συμπεράσματα της Έρευνας Συνοπτικά

Ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτή κινείται μεταξύ του 0 και του 100.
Τιμές άνω του 50 δείχνουν ότι οι πολίτες είναι αισιόδοξοι για την οικονομική τους
κατάσταση και την καταναλωτική τους δυνατότητα στο μέλλον. Το πρώτο τρίμηνο
του 2009 ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτή είναι στο 33.7, σε πολύ χαμηλά
επίπεδα, παρόλο που έχει μία μικρή άνοδο σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του
2008, που ήταν στο 31.9.


• Η εκτίμησή των καταναλωτών για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση και για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας μας δε δείχνει να βελτιώνεται, για το πρώτο τρίμηνο του 2009. Περισσότεροι από 7 στους 10 πολίτες αναμένουν ότι η οικονομική κατάσταση και η καταναλωτική τους δυνατότητα θα χειροτερέψουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
• Οι καταναλωτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, για την οικονομική κατάσταση της χώρας μετά από 4 χρόνια. Όμως, η τιμή του δείκτη, που είναι 36.6, παραμένει κάτω από 50, που δηλώνει ότι οι καταναλωτές συνεχίζουν να είναι απαισιόδοξοι όσον αφορά στις προοπτικές της οικονομίας για τα επόμενα 4 χρόνια. Το θετικό είναι ότι οι πολίτες με ηλικίες μεταξύ 30 και 44 ετών εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για την μελλοντική οικονομική τους κατάσταση.
• Η ροπή προς κατανάλωση είναι υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο διαγράφεται μια μικρή αυξητική τάση στις αναμενόμενες αγορές αγαθών.
• Ο δείκτης τάσης προς αποταμίευση είναι αυξανόμενος τα δύο τελευταία τρίμηνα, αν και χαμηλότερος από το όριο του 50. Οι καταναλωτές προσπαθούν να αποταμιεύσουν περισσότερο από όσο έτειναν να αποταμιεύουν στο παρελθόν. Η αύξηση της ροπής προς κατανάλωση σε συνδυασμό με την αύξηση του δείκτη της τάσης προς αποταμίευση μας δείχνουν ότι τα μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση για τη θωράκιση της οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
• Ο δείκτης της προσδοκώμενης μεταβολής της ανεργίας έχει κατρακυλήσει στο 15.1 έχοντας μία συνεχόμενη πτωτική πορεία. Σχεδόν το σύνολο των πολιτών αναμένει να αυξηθεί η ανεργία, τους επόμενους 12 μήνες. Το θετικό μήνυμα έρχεται από τον δείκτη εμπιστοσύνης του απασχολούμενου, ο οποίος είναι στο 47. Ο δείκτης αυτός μας πληροφορεί ότι οι Έλληνες βλέπουν με περιορισμένη απαισιοδοξία την ατομική τους εργασιακή κατάσταση. Τα μέτρα που πάρθηκαν από την πολιτεία για την προστασία της εργασίας θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω.


Το πλήρες κείμενο της έρευνας: DOWNLOAD

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Support & Maintenance by