ΠΡΟΣ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ PDF Εκτύπωση E-mail

      Ηράκλειο  06/03/2009

ΠΡΟΣ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ
κ. ΣΟΥΦΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ


Η Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι είναι ένα κομβικό αναπτυξιακό έργο, το πλέον μάλιστα αναγκαίο έργο για το νησί μας το οποίο έχει μείνει στις καλένδες για ανησυχητικά μεγάλο διάστημα .

Παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις και ειδικότερα την παρουσίαση από τον κ. Σουφλιά του φακέλου μελετών και διαδικασιών για το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου, ώστε να δημοπρατηθεί μέχρι τον Μάιο 2009 το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στην Κρήτη, η Διοίκηση του Ο.Ε.Ε.-Τ.Α.Κ. θεωρεί ότι μετά από πολυετή αναμονή παρουσιάζεται μια σοβαρή προσέγγιση και ένας σχεδιασμός για το νέο διεθνές αεροδρόμιο Ηρακλείου, που θα γίνει στο Καστέλλι.

  Μη έχοντας δυνατότητα πρόσβασης στον πλήρη φάκελο του έργου και μόνο με βάση τις ανακοινώσεις και εξελίξεις που παρουσιάζονται στα ΜΜΕ διακρίνουμε ότι το έργο κινείται προς θετική κατεύθυνση δεδομένου ότι:

• Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα το αεροδρόμιο που θα κατασκευαστεί με σύμβαση παραχώρησης θα λειτουργήσει σε σχετικά σύντομο διάστημα, έως το 2014.
• Το νέο αεροδρόμιο θα διαθέτει αεροδιάδρομο 3800 μέτρα, θα συνδέεται με κλειστό αυτοκινητόδρομο και θα κατασκευαστεί με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία της Κρήτης,
• Θα υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη για τους οικισμούς που πλήττονται,
• Θα γίνει εμπεριστατωμένη μελέτη ανάπλασης του αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης” που θα κλείσει και που θα πρέπει να αποδοθεί στους πολίτες του Ηρακλείου.

Στα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι οφείλουμε να επαναλάβουμε την αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος της Κρήτης και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του, τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις της επιπλέον τουριστικής ανάπτυξης σε πολλούς κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό (βιομηχανία, γεωργο-κτηνοτροφία, κατασκευές, κτλ.) και φυσικά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ενίσχυση της απασχόλησης που θα επιφέρει το νέο αεροδρόμιο με τις θέσεις εργασίας που θα προκύψουν , τόσο κατά τη διάρκεια κατασκευής του αλλά και κατά την περίοδο πλήρης λειτουργίας του.

Η Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, για να μην επαναληφθούν λάθη που έγιναν στο σχεδιασμό του αεροδρομίου Ελ Βενιζέλος, οφείλει να σημειώσει τα ακόλουθα σοβαρά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ στο σχεδιασμό του νέου αεροδρομίου :

1. Δεδομένης της τεράστιας προϋπολογιζόμενης επένδυσης που προκύπτει (1,5 δισ. ευρώ) εν μέσω οικονομικής κρίσης και της επιλογής από το ΥΠΕΧΩΔΕ της «σύμβασης παραχώρησης», προκύπτει ο κίνδυνος να ανέβει κατακόρυφα το κόστος λειτουργίας του αεροδρομίου όπως έγινε στο Ελ. Βενιζέλος , για να αποσβέσουν οι ιδιώτες τα χρήματά τους και να βγάλουν κέρδη. Αυτό όμως θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον εισερχόμενο αλλοδαπό τουρισμό της Κρήτης που στην πλειοψηφία του χρησιμοποιεί πτήσεις τσάρτερ Tour Operator του εξωτερικού, όπου το κόστος ανά επιβάτη διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό παράγοντα στην επιλογή αεροδρομίου και κατ’ επέκταση προορισμού από ένα Tour Operator.

2. Η διαφαινόμενη εμπορική ζώνη που δεσμεύεται από το master plan του νέου αεροδρομίου αν δεν σχεδιαστεί σωστά στις χρήσεις που θα προκύψουν και εξελιχτεί στα δεδομένα του Ελ. Βενιζέλος με εγκατάσταση τεραστίων εμπορικών κέντρων και πολυεθνικών επιχειρήσεων θα φέρει ένα σοβαρό πλήγμα στην βιωσιμότητα των Κρητικών μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.

3. Η διπλή λειτουργία πολιτικού-στρατιωτικού αεροδρομίου θα επιβαρύνει περαιτέρω την ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.

4. Να ξεκινήσει άμεσα διάλογος και να υπάρξει δέσμευση για την αξιοποίηση και δημόσια χρήση των χώρων του αεροδρομίου του Ηρακλείου όταν δημιουργηθεί το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου.

Πιστεύουμε ότι ο κ. Υπουργός στο διάστημα των 45 ημερών που έχει οριστεί για διαβούλευση, θα λάβει σοβαρά υπόψη του τόσο τις θέσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όσο και τις τεκμηριωμένες ενστάσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που δικαιολογημένα ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην καθημερινή τους ζωή, με τελικό γνώμονα την κατασκευή ενός αεροδρομίου που θα συμβάλλει στην συνολική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κρήτης.




 
< Προηγ.   Επόμ. >

Support & Maintenance by